Strategia. Komunikacja. Wizerunek.

Szybki kontakt

AD DIRECT

Agencja marketingowa

Martwe okresy w firmie – zmartwienie dla przedsiębiorców

5 Grudnia 2011

INFORMACJA PRASOWA

Między Świętami Bożego Narodzenia, Nowym Rokiem a Świętem Trzech Króli duża grupa Polaków uda się na urlopy. Dla wielu spośród tych, którzy pozostaną w tym czasie na stanowiskach pracy, będzie to okres uśpionej aktywności, bo przecież podczas przerwy świątecznej i tak „nic się nie da załatwić”.

Z perspektywy przedsiębiorców oznacza to czas zastoju w biznesie. Zastoju, który – jak ostrzegają ekonomiści – może przeciągnąć się do lutego. I to zupełnie niezależnie od nadciągającego kryzysu.

W 2012 roku czeka nas 7 długich weekendów. Aż 5 spośród nich będzie wymagać zaledwie 1 dnia urlopu, by każdorazowo zyskać nieprzerwane 4 dni odpoczynku. 9 spośród 13 dni świątecznych przypadnie na dzień roboczy. Łącznie z weekendami w 2012 roku czeka nas zatem 114 dni wolnych od pracy. To o jeden dzień więcej niż w 2011 r. Liczba dni pracujących pozostanie jednak taka sama jak w mijającym roku. Rok 2012 jest bowiem rokiem przestępnym, a więc liczy 366 zamiast 365 dni.

Najbliższa okazja, by wydłużyć sobie wypoczynek nadarzy się już na przełom ie 2011 i 2012 roku. Znacząca grupa Polaków, tradycyjnie zdecyduje się na urlop pomiędzy świętami Bożego Narodzenia a Nowym Rokiem lub – a może również – między 1 stycznia a Świętem Trzech Króli, przypadającym na 6 stycznia. Pracownicy, którzy pomiędzy tymi świętami wykorzystają osiem dni urlopu wypoczynkowego, będą mogli skorzystać z 16 dni wolnych non stop. Rekordowy pod tym względem może okazać przełom 2013 i 2014 r. Osoba, która wykorzysta wówczas 7 dni urlopu, zyska łącznie 17 dni wolnych pod rząd. Z kolei pomiędzy styczniem a lutym rozpoczynają się ferie zimowe, czyli kolejny sezon urlopowy. Związane z tym spowolnienie produkcji może więc objąć nawet ponad 2 miesiące – ostrzega PKPP Lewiatan. Tymczasem ekonomiści szacują, że każdy nadprogramowy dzień wolny od pracy kosztuje polską gospodarkę ponad 0,3 proc. PKB, czyli ok. 5 mld zł.

– Straty pogłębia dodatkowo niższa efektywność pracowników tuż przed i tuż po długim weekendzie, a także swoisty paraliż dotykający znaczny odsetek firm w związku z tzw. „martwym” okresem w biznesie – zauważa Izabela Kielczyk, psychologii biznesu, coach.Z analiz psychologicznych wynika, że nasza wydajność w okresach okołourlopowych znacząco spada. Wg niektórych badań nawet do 30 proc. naszej „normalnej” efektywności.

Część ekonomistów wskazuje jednak na fakt, iż długie weekendy przynoszą gospodarce również pewne korzyści, nakręcając koniunkturę w sektorze usług, głownie w branży turystycznej. Jednak dla bardzo wielu gałęzi biznesu sezon urlopowy jest równoznaczny z przestojem w działalności. Fakt nieobecności w firmach znacznej części – często decyzyjnych – osób, powoduje, że wiele spraw czy ustaleń jest odkładanych w czasie, a ci którzy pozostają w biurach nierzadko napotykają na mur ogólnej niemocy.

– Pracownicy, którzy dyżurują w firmach w okresach świątecznych lub podczas długich weekendów, bardzo często odbijają się od ściany, próbując podtrzymać zawodową aktywność – podkreśla Izabela Kielczyk.Dzwoniąc do klientów, dostawców lub współpracujących instytucji, w słuchawce niejednokrotnie słyszą „Proszę odezwać się po weekendzie, po świętach”, „Decyzje są wstrzymane do czasu powrotu pani Ani z urlopu”, itd. Ten stan rzeczy sprawia, że wykonywanie obowiązków w takich warunkach często staje się fikcją, motywacja do działania spada, a widok pracowników spędzających dzień na układaniu pasjansa lub towarzyskich pogawędkach nikogo szczególnie nie dziwi, bo przecież „teraz i tak nie ma z kim rozmawiać i nic nie da się załatwić”. Więcej nawet – bywa, że spotyka się z bezradną i cichą akceptacją przełożonych, przymykających oko na fakt, że personel, w sposób mniej czy bardziej zawoalowany, symuluje pracę.

Specjaliści podkreślają, że straty związane z urlopowymi przestojami w biznesie, choć są nieuniknione, to mogą być ograniczane poprzez dobre zarządzanie i organizację pracy. Przy czym przemyślany plan urlopowy, zapewniający ciągłość działalności, to tylko jedno z rozwiązań.

Równie istotne jest, aby z wyprzedzeniem założyć, że część działań, szczególnie operacyjnych czy handlowych, w martwych okresach siłą rzeczy będzie realizowana w ograniczonym zakresie – mówi Izabela Kielczyk. Pamiętajmy jednak, że każdy czas przestoju w życiu firmy to także dodatkowy, a przy tym stosunkowo spokojny moment, który można wykorzystać na przemyślenie i uporządkowanie spraw wewnętrznych, zaplanowanie decyzji budżetowych, strategii działania, wprowadzenie usprawnień w organizacji pracy i funkcjonowaniu przedsiębiorstwa. Zamiast więc bezradnie przymykać oko na panującą w firmie atmosferę bezruchu i apatii, przełożeni powinni mądrze zagospodarować ten czas pozostającym w biurze pracownikom, z wyprzedzeniem przydzielając im zadania związane z planowaniem, porządkowaniem czy wprowadzaniem modyfikacji. Zadania, na realizację których w najgorętszych produkcyjnie czy handlowo okresach roku, zazwyczaj po prostu nie ma czasu.

Zdaniem Izabeli Kielczyk, działania takie pozwolą nie tylko zmniejszyć negatywne efekty chwilowej stagnacji w biznesie, spowodowanej urlopowym szczytem, ale także podtrzymać motywację osób pozostających w tym czasie w firmie. Co więcej, mogą także okazać się bardzo pomocne przy utrzymaniu zaangażowania zespołu również  w trudnych czasach nadchodzącego kryzysu.

Długie weekendy w 2012 r.*

- 6 - 9 stycznia — pierwszy długi weekend zaczyna się w pierwszy piątek stycznia - Świętem Trzech Króli, 3 dni wolnego
 - 7 - 9 kwietnia — tym razem również 3 dni wynikające ze świąt Wielkanocnych
 - 28 kwietnia - 1 maja — kalendarz pozwala na 4-dniową majówkę pod warunkiem, że zdecydujemy się na urlop w poniedziałek 30 kwietnia przed Świętem Pracy
 - 3 - 6 maja — kolejny długi majowy weekend, rozpoczynający się Świętem Konstytucji 3 Maja, które wypada w czwartek
 - 7 - 10 czerwca — 4-dniowy długi weekend, jeżeli weźmiemy dzień urlopu w piątek po Bożym Ciele,
 - 1 - 4 listopada — Święto Wszystkich Świętych wypada w czwartek, co stanowi okazję do dłuższego 4-dniowego weekendu
 - 22 - 26 grudnia — jedna z najdłuższych przerw wypada w Boże Narodzenie (wtorek i środa). Można zatem zaplanować co najmniej 5-dniowy odpoczynek.

Lista Świąt w 2012 r.*

1 stycznia – Nowy Rok (niedziela)
 6 stycznia – święto Trzech Króli (piątek)
 8 kwietnia – Wielkanoc – jak co roku w niedzielę
 9 kwietnia – Drugi Dzień Świąt Wielkanocnych (poniedziałek)
 1 maja – Święto Pracy (wtorek)
 3 maja – Święto Konstytucji Trzeciego Maja (czwartek)
 27 maja – Zielone Świątki (niedziela)
 7 czerwca – Boże Ciało (czwartek)
 15 sierpnia – Wniebowzięcie Najświętszej Maryi Panny (środa)
 1 listopada – Wszystkich Świętych (czwartek)
 11 listopada – Święto Niepodległości (niedziela)
 25 grudnia – Boże Narodzenie (wtorek)
 26 grudnia – Drugi Dzień Świąt Bożego Narodzenia (środa).

*Na podstawie kalendarzswiat.pl