Strategia. Komunikacja. Wizerunek.

Młody Muzyk Roku 2012 - finałowe starcie superbohaterów

2 Kwietnia 2012

INFORMACJA PRASOWA

Już w najbliższą środę (4 kwietnia) poznamy zwycięzcę konkursu Młody Muzyk Roku 2012, organizowanego przez TVP Kultura, Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego i Narodowe Centrum Kultury. Widzowie TVP Kultura będą mogli „na żywo” śledzić zmagania finalistów, a także oddać za pośrednictwem systemu audiotele oddać głos na swojego faworyta.

Lejtmotywem tegorocznej edycji jest superbohater, czyli ktoś kto uosabia siłę, energię, pasję, idzie na przód, jest pewny siebiepodkreśla Robert Kamy, kierownik redakcji muzyki TVP Kultura.Zależało nam na tym, żeby tym młodym ludziom dać zastrzyk energii i pewności siebie. Oni są niesamowicie zdolni. Dziś jednak nie wystarczy świetnie grać, by zaistnieć w społecznej świadomości. Od artystów wymaga się, aby odpowiednio wyglądali, umieli się zaprezentować w mediach i na scenie, udzielić wywiadu, wystąpić przed kamerą. Jednym z naszych celów jest wesprzeć w tym naszych finalistów. To przecież właśnie Ci młodzi ludzie już niebawem będą reprezentować Polskę na światowych scenach, staną się wizytówką naszego kraju w najlepszym tego słowa znaczeniu. Dlatego właśnie nikt bardziej niż oni nie zasługuje, by inwestować w ich talent, by ich promować i oferować jak najszersze wsparcie.

Wychodząc z tych założeń TVP Kultura zadbała, by zapewnić siedmiorgu finalistom pakiet szkoleń medialnych z zakresu autoprezentacji scenicznej i wystąpień w mediach. Młodzi muzycy wzięli udział w warsztatach udzielania wywiadu telewizyjnego z Maciejem Orłosiem, spotkali się też z dziennikarką muzyczną Anną S. Dębowską, która radziła im, jak zachować się w sytuacji wywiadu prasowego. O wizerunek sceniczny finalistów zadbał wybitny polski stylista, Sławomir Blaszewski. Młodzi muzycy stanęli także przed obiektywem Szymona Rogińsiego, by wcielić się w role współczesnych superbohaterów.

Końcowy efekt będzie można zobaczyć już w najbliższą środę podczas finału. Jak na talent show przystało, wszystko odbędzie się w świetle kamer, a widzowie TVP Kultura będą mogli na żywo śledzić finałowe zmagania. Występy uczestników będzie na bieżąco komentować i oceniać jury w składzie Krzesimir Dębki (przewodniczący jury), Alicja Paleta-Bugaj, Tadeusz Gadzina i Tytus Wojnowicz. Piątym głosem będzie głos telewidzów. Siódemka najzdolniejszych muzyków młodego pokolenia wystąpi z towarzyszeniem Polskiej Orkiestry Radiowej pod dyrekcją Łukasza Borowicza.

Zwycięzca otrzyma zaproszenie do reprezentowania Polski na Konkursie Eurowizji dla Młodych Muzyków w Wiedniu.

Poznajmy finałową siódemkę
(fot. Szymon Rogiński / materiały TVP S.A.):

Aleksander Tomaszkiewicz, wiolonczelista, 18 lat, Warszawa

Jagoda Krzemińska, flecistka, 16 lat, Kluczbork